ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

4η Τοπική Γιορτή Αλληλεγγύης, Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας  

Θεσσαλονίκη 26 – 28 Σεπτεμβρίου 2014

Πάρκο Καρατάσιου

Αποστολή ερωτηματολογίου στο email: oikogiortazo@gmail.com

Αίτηση Συμμετοχής

Όσοι θέλουν να πάρουν μέρος στη γιορτή για πρώτη φορά μπορούν να έρθουν ως επισκέπτες ή ως εθελοντές, για να γνωριστούν με τους συμμετέχοντες και να δείξουν τη δουλειά τους στη συνέλευση της γιορτής είτε το Σάββατο, είτε την Κυριακή 15.00 – 17.00. Μπορούν να συμμετέχουν σε επόμενη οικογιορτή αν εγκριθούν από τη συνέλευση.

Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής μέχρι τις 12.09.2014

1. Στοιχεία

Ονοματεπώνυμο / Τίτλος

Τηλέφωνο

Διεύθυνση / Πόλη

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) ή ιστοσελίδα

Προϊόντα που θα εκθέσετε


2. Γενικές Ερωτήσεις

Έχετε ξαναπάρει μέρος σε οικογιορτές και αν ναι, σε ποιες;

Για ποιο λόγο θέλετε να συμμετέχετε στην οικογιορτή;

Πόσα άτομα θα είστε στον πάγκο σας;

Στη γιορτή οφείλετε να φέρετε το δικό σας πάγκο, καρέκλα, ομπρέλα (αν και υπάρχει αρκετή σκίαση) και σκεύη φαγητού. Αν παρ’ όλα αυτά δεν μπορείτε να φέρετε κάτι από αυτά, σημειώστε το εδώ.

Η ομάδα διοργάνωσης της οικογιορτής θα εξασφαλίσει στους συμμετέχοντες μία αίθουσα για ύπνο. Αναφέρετε αν θέλετε να διανυκτερεύσετε εκεί, σε σκηνή στο πάρκο ή αν προτιμάτε να εξασφαλίσετε μόνοι σας τη διαμονή σας.

Τι σεμινάριο, εργαστήριο ή ομιλία αναλαμβάνετε να διοργανώσετε;

Τι μπορείτε να φέρετε μαζί σας από φαγώσιμα για την συλλογική κουζίνα;

Με ποιο τρόπο διαθέτετε τα προϊόντα σας;

Πότε ξεκινήσατε και για πόσο καιρό ασχολείστε με το αντικείμενο;

Είναι αυτή η κύρια δραστηριότητά σας;

Απασχολείτε υπαλλήλους είτε κατά την παραγωγή είτε κατά την πώληση των προϊόντων σας; Αν ναι, αναφέρετε εδώ πόσους, σε τι βαθμό και με τι είδους εργασιακή σχέση.

Προκύπτουν απόβλητα από τις δραστηριότητές σας; Αν ναι, πώς τα διαχειρίζεστε;

Σημειώστε εδώ επιπλέον στοιχεία που θεωρείτε απαραίτητα και δεν συμπεριλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο.



ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α. ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΖΩΩΝ

11.     Καλλιεργητές


Πόσα στρέμματα και τι είδη καλλιεργείτε;

Ποια μέθοδο καλλιέργειας ακολουθείτε (βιολογική, φυσική, βιοδυναμική, κ.ο.κ.);

Για ποιους λόγους έχετε επιλέξει να ακολουθείτε τη συγκεκριμένη μέθοδο;

Σε ποιο μέρος βρίσκεται η καλλιέργεια;

Χρησιμοποιείτε ποικιλίες (αναπαραγόμενες) ή υβρίδια; Αναφέρετε τα ονόματα των σπόρων που χρησιμοποιείτε.

Τι χρησιμοποιείτε για λίπανση; Από πού το προμηθεύεστε;

Τι είδους φυτοπροστασία χρησιμοποιείτε; Αναφέρετε εχθρούς και ασθένειες που παρουσιάζονται στην καλλιέργειά σας και πώς τους αντιμετωπίζετε.


2. Κτηνοτρόφοι

Πόσα ζώα έχετε;

Έχετε σταβλισμένα ζώα ή ελευθέρας βοσκής;

Τι είδους ζωοτροφές χρησιμοποιείτε; Είναι οικολογικής γεωργίας;

Σε ποιο μέρος βρίσκεται η εκτροφή σας; Σε τι υψόμετρο;

Χρησιμοποιείτε ντόπιες ράτσες ζώων; Από ποιες πηγές και σε τι βαθμό; Ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε για να τις βρείτε;

Τι είδους προβλήματα υγείας παρουσιάζονται στα ζώα σας και πώς τα αντιμετωπίζετε;


3. Μελισσοκόμοι

Δεν επιτρέπεται η παραγωγή μελιού από φυτά συμβατικής καλλιέργειας (όπως βαμβάκι, ηλίανθος, ελαιοκράμβη)  και γενικότερα από υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά-ρυπασμένες περιοχές.
Δεν επιτρέπεται η τροφοδοσία παρά μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπου τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της κυψέλης. Κρατάμε και αφήνουμε ικανά αποθέματα γύρης και μελιού.
Η βαρρόα να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης όπως η χρήση οργανικών οξέων (οξαλικό, μυρμηγκικό, οξικό, γαλακτικό, σαλικυλικό) και αιθέριων ελαίων, η θεραπεία σκόρδο-ξύδι, θυμόλη και μελισσοτεχνικές μεθόδους (απομάκρυνση κηφηνόγονου, σκόνισμα με άχνη).


Πόσα μελίσσια έχετε; Πόσο μεγάλη είναι η παραγωγή σας;

Πού βρίσκονται τα μελίσσια σας; Πού και κάθε πότε τα μεταφέρετε;

Όταν η μελιτοφορία είναι ελαττωμένη, πώς βοηθάτε τα μελίσσια;

Πώς αντιμετωπίζετε τις ασθένειες (π.χ. ευρωπαϊκή και αμερικανική σηψιγονία κτλ), τους
εχθρούς (π.χ. κηρόσκορο, βαρόα κλπ.), και άλλα προβλήματα που προκύπτουν;




ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β. ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

1. Μεταποιητές τροφής

Ποιες είναι οι πρώτες ύλες που μεταποιείτε; Είναι παραγωγής σας ή αγορασμένες; Αν είναι παραγωγής σας συμπληρώστε και την κατηγορία Α.1 για τους καλλιεργητές. Αν είναι αγορασμένες από ποιον/ πού;

Πού και με ποια διαδικασία γίνεται η μεταποίηση;

Με ποιο τρόπο συντηρείτε τα προϊόντα σας;

Τι υλικά συσκευασίας χρησιμοποιείτε;


2. Παρασκευαστές φυτικών σκευασμάτων, καλλυντικών και προϊόντων σωματικής υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν, κτλ)

Οι σκοποί και η φιλοσοφία της παρούσας Γιορτής Αλληλεγγύης, Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας σχετικά με τα θεραπευτικά και καλλυντικά σκευάσματα  βασίζεται στην Αρχή ότι:
Ο μεταποιητής οφείλει να παράγει ο ίδιος ή να προμηθεύεται από έμπιστο παραγωγό οικολογικής καλλιέργειας τουλάχιστον το 50% των συστατικών από κάθε προϊόν του,  υποστηρίζοντας έτσι την συνεργασία μεταξύ μεταποιητών  και παραγωγών.
Ειδικότερα, τα προϊόντα οικολογικής παραγωγής που θα εκθέτονται στην  Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:  Να μην περιέχουν ραφιναρισμένα λάδια ή λάδια που προέρχονται από αποψίλωση δασών (π.χ. φοινικέλαιο), τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται να μην έχουν εξαχθεί με διαλύτες, να μην χρησιμοποιούνται absolute, ενώ τα σαπούνια γλυκερίνης δεν γίνονται αποδεκτά.
Επίσης, το προϊόν που θα εκτίθεται στην Οικογιορτή, θα πρέπει να φέρει ετικέτα όπου θα αναγράφονται όλα τα συστατικά και η ημερομηνία λήξης.

Αν χρησιμοποιείτε έλαια, από ποιόν παραγωγό/ κατάστημα τα προμηθεύεστε;

Αν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια, από ποιόν παραγωγό/ κατάστημα τα προμηθεύεστε;

Αν χρησιμοποιείτε βότανα, από ποιόν παραγωγό/ κατάστημα τα προμηθεύεστε; Είναι δικής σας καλλιέργειας ή συλλογής;

Αν χρησιμοποιείτε προϊόντα ζωικής προέλευσης, από ποιόν παραγωγό/ κατάστημα τα προμηθεύεστε;

Αν χρησιμοποιείτε γαλακτωματοποιητή, ποιον χρησιμοποιείτε;

Χρησιμοποιείτε έτοιμη βάση για κάποιο προϊόν σας;

Τι χρησιμοποιείτε για να συντηρήσετε τα προϊόντα σας;

Πόσο διαρκούν τα προϊόντα σας;

Χρησιμοποιείτε πρόσθετες ουσίες (χρώματα, αρώματα, κ.ο.κ.); Αν ναι, ποιες;

Έχετε κάποια χημική ανάλυση των προϊόντων σας;

Τι υλικά συσκευασίας χρησιμοποιείτε;



ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ. ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ

Ένας από τους σκοπούς της Οικολογικής Γιορτής Γεωργίας και Χειροτεχνίας είναι να κατασκευάζουμε όσο πιο οικολογικά γίνεται τα χειροτεχνήματά μας με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Τα χειροτεχνήματά μας αποτελούν καλλιτεχνική δημιουργία με φυσικά υλικά και όχι απλά σύνθεση αγορασμένων στοιχείων.
Στις δημιουργίες με υφάσματα προτιμούμε βιολογικό βαμβάκι, μετάξι, λινό, μαλλί, μπαμπού, κάνναβη, ενώ αποφεύγουμε τα συνθετικά υφάσματα. Ακόμα, προτιμούμε τοπικά κλωστήρια και αποφεύγουμε την χρήση φερμουάρ για διακοσμητικούς λόγους.
Όσον αφορά στα πλεχτά, προτιμούμε αγνό παρθένο μαλλί και βιολογικό βαμβάκι αντί των συνθετικών νημάτων, όπως επίσης και κουμπιά ξύλινα χειροποίητα ή vintage επαναχρησιμοποιούμενα. Αποφεύγουμε τα συνθετικά νήματα.
Σημειώνουμε ότι για τα ανακυκλωμένα υλικά ισχύει ό, τι ισχύει και για τα υλικά που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για χειροτεχνία (αποφεύγουμε τα πλαστικά και τοξικά υλικά).

1. Χειροτεχνία και κατασκευές (εκτός κοσμημάτων και κεραμικών)

Περιγράψτε τη διαδικασία παραγωγής και τις τεχνικές των κατασκευών που θα εκθέσετε.

Ποιες είναι οι πρώτες ύλες, από τι υλικά είναι φτιαγμένες οι χειροτεχνίες σας; Ποια η προέλευσή τους;

Στο τελικό προϊόν χρησιμοποιείτε βερνίκι ή κάποιο άλλο προστατευτικό προϊόν; Αν ναι, τι είδους (συμβατικό βερνίκι, βερνίκι νερού, φυσικές μεθόδους προστασίας κτλ.);

Χρησιμοποιείτε κάποια κόλλα; Αν ναι, τι είδους είναι (άσπρη, στιγμής, σιλικόνη κτλ.);

Χρησιμοποιείτε χρώματα/μπογιές; Αν ναι, τι είδους (ακρυλικά, πλαστικά, νερομπογιές, υφασμάτων, κ.τ.λ.);

Κατά την παρασκευή των κατασκευών σας χρησιμοποιείτε κάποια χημική και τοξική ουσία;

Χρησιμοποιείτε κάποια άλλη ουσία/προϊόν που δεν αναφέρθηκε μέχρι στιγμής; Αν ναι, ποιο;


2. Κατασκευαστές κοσμημάτων
Στα κοσμήματα προτιμούμε ως πρώτες ύλες τους σπόρους (προτεινόμενοι προσωπικά επεξεργασμένοι), το ξύλο, το φελλό, το βιολογικό βαμβάκι, το μαλλί και την ψάθα. Ως βοηθητικά στοιχεία δεχόμαστε τα μέταλλα με προϋπόθεση 10% των μετάλλων να είναι ασήμι.

Τι υλικά χρησιμοποιείτε στα κοσμήματα που φτιάχνετε;

Ποιες τεχνικές χρησιμοποιείτε;

Αναφέρετε το ποσοστό (επί τοις εκατό) των στοιχείων τα οποία φτιάχνετε οι ίδιοι και το ποσοστό των αγοραστών στοιχείων.

Έχετε στοιχεία που περιέχουν νικέλιο (αλπακάς);

Έχετε κοσμήματα που κατά την παρασκευή τους χρησιμοποιείτε χημικές ουσίες;



3. Κεραμίστες, αγγειοπλάστες
Σχετικά με τα κεραμικά, προτεινόμενοι πηλοί είναι οι κόκκινοι. Υαλώματα μολύβδου, καδμίου, σεληνίου και μαγγανίου  καλό είναι να αποφεύγονται, καθώς και τοξικά χρώματα.

Από που προμηθεύεστε τον πηλό που χρησιμοποιείτε;

Τι είδους υάλωμα και τι οξείδια χρησιμοποιείτε;

Έχετε κάποια βεβαίωση  που να δηλώνει τις προδιαγραφές του υαλώματος;

Τι διαδικασία τηρείτε στο ψήσιμο (θερμοκρασίες, είδος υαλώματος, κτλ);



ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ. ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ - ΟΜΑΔΕΣ

1. Ομάδες, συλλογικότητες

Ποιο το όνομα της ομάδας/συλλογικότητάς σας και σε ποια πόλη/περιοχή δραστηριοποιείται;

Ποιοι είναι οι στόχοι της;

Τι μορφή έχει;

Ποια η κύρια μέθοδος λήψης αποφάσεων;

Σκοπεύετε να συμμετέχετε στην οικογιορτή μονάχα με έντυπο ενημερωτικό υλικό; Αν σκοπεύετε να πουλάτε κάποιο προϊόν, συμπληρώστε τις κατάλληλες κατηγορίες στις οποίες αυτό ανήκει και αναφέρετε εδώ για ποιο λόγο το πουλάτε.


Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Κατερίνα  6982646445
Μαρία 6978496343

Σημειώσεις:
Η ομάδα διοργάνωσης της Οικογιορτής:
α) δεσμεύεται ότι καμία από τις πληροφορίες που περιγράφονται από τους συμμετέχοντες σε αυτή την αίτηση δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλο λόγο πέρα από τη διοργάνωση της Πανελλαδικής Οικογιορτής.
β) διατηρεί το δικαίωμα απόρριψης κάποιου παραγωγού/χειροτέχνη, ακόμα και κατά τη διάρκεια της Οικογιορτής, στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι τα προϊόντα του ή η παρουσία του στην Οικογιορτή αντιφάσκουν με όσα έχει ο ίδιος δηλώσει σε αυτό το ερωτηματολόγιο. Οι όροι συμμετοχής περιγράφονται  και στην ιστοσελίδα της Οικογιορτής (www.oikogiorti.gr)


Η οικογιορτή είναι αυτοοργανωμένη. Θα υπάρξουν ομάδες εργασίας που θα περιλαμβάνουν όλους τους συμμετέχοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου