Κείμενα

  1.     Eco- Agriculture and Craftsmaking festival  is a grassroot project that its principles 
  2.     has the respect to the environment and ecological production, and
  3.     solidarity (widespread knowledge through open seminars and workshops, 
  4.    sharing of the organizational tasks during the event through shifts 
  5.     that all the producers-participants make, exchange of products, 
  6.     and support of the producers throughout the year). 
  7.     We are promoting the fair (solidarist) trade, where there are no intermediates, 
  8.     where competitive and speculative practices are not welcomed,
  9.     and where cooperative practices and networks are created. 
  10.      We are cooperating, dreaming about a society of self-sufficiency, 
  11.     and putting the true ecological natural production 
  12.     above legislation in terms of certification, 
  13.     gmo’s, and indigenous seeds. So, who we are is: 
  14.     eco-producers of agricultural plant and animal products,
  15.      eco-processors of natural therapeutic and skin care products,
  16.      and eco-craftsmakers.
  17.     What differentiates EcoGiorti from other “eco-content festivals” 
  18.     and “handmade bazaars” is
  19.     our way of making decisions- that is an horizontal non-hierarchical way-
  20.     our self-organising character (with no intervention of
  21.     any (local) administration services in our decision-making
  22.      and in our money funding, keeping away the danger to put us into their pockets)
  23.     our products quality, - we choose not to confuse “handmade” with
  24.      “pure, ecologically produced”

  25.     Assembly of Producers and Craftsmakers 
  26.     of the local EcoGiorti of Solidarity, Eco-Agriculture and Craftsmaking



Αξίες και Στόχοι της γιορτής


Η Τοπική Γιορτή Αλληλεγγύης, Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στη Θεσσαλονίκη είναι ένα εγχείρημα που επαναφέρει αξίες και στόχους του παρελθόντος και τονίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα των γιορτών Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας.

Αξίες της Γιορτής:
-Παράλληλα με την αξία του σεβασμού προς το περιβάλλον και την οικολογική παραγωγή και δράση τοποθετούμε την αξία της αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη στη γιορτή εκφράζεται με το ανιδιοτελές και απλόχερο μοίρασμα των γνώσεων για την οικολογική καλλιέργεια και μεταποίηση, το μοίρασμα των εργασιών κατά τη διάρκεια της γιορτής, την αλληλοστήριξη των παραγωγών και των χειροτεχνών της γιορτής σε όλη τη διάρκεια  του έτους.
-Το αλληλέγγυο εμπόριο είναι μια βασική αξία στη γιορτή μας σύμφωνα με το οποίο δίνεται η ευκαιρία σε καλλιεργητές και χειροτέχνες να διαθέτουν τα προιόντα τους άμεσα,χωρίς μεσάζοντες,όχι με στόχο τη κερδοσκοπία και χωρίς να υπάρχει το ανταγωνιστικό κλίμα που επικρατεί στην ελεύθερη αγορά.
-Στη τοπική Γιορτή Αλληλεγγύης, Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης στηρίζουμε τόσο στη συνέλευση της διοργάνωσης όσο και στην ίδια τη γιορτή μια οριζόντια δομή όπου αμεσοδημοκρατικά παίρνουμε όλοι μαζί αποφάσεις.
-Στη γιορτή συμμετέχουμε όλοι με βάση σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας και δημιουργούμε τέτοιες σχέσεις με τους επισκέπτες της γιορτής.
-Συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για μια κοινωνία με αυτάρκεια προιόντων στηρίζοντας τη γνώση των ντόπιων σπόρωντην τοπική παραγωγή και τις μεθόδους της οικολογικης γεωργίας για να λειτουργούμε σε αρμονία με το άμεσο φυσικό μας περιβάλλον.
- Ο σεβασμός στις αξίες τις γιορτής και η διαρκής προσπάθεια να μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις και τον οικολογικό τρόπο ζωής στους επισκέπτες της γιορτής.

Στόχοι της γιορτής:
-Η ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ παλαιότερων και νεώτερων καλλιεργητών και χειροτεχνών τόσο μέσα από τα σεμινάρια όσο και μέσα από την προσωπική επαφή είναι από τους πιο βασικούς στόχους της γιορτής μας.
-Άλλος σημαντικός στόχος της γιορτής είναι η διακίνηση των ιδεών της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας ώστε συμβατικοί παραγωγοί της περιοχής μας να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται και παράγουν. Με τα σεμινάρια κατά τη διάρκεια της γιορτής μεταδίδουμε τις συνταγές μας και στους επισκέπτες για έναν οικολογικό τρόπο ζωής. Η οικολογική παραγωγή και καθημερινότητα δεν είναι ουτοπία.
-Άλλος στόχος της γιορτής είναι η προώθηση της συνεργασίας των καλλιεργητών της γιορτής μεταξύ τους,των χειροτεχνών μεταξύ τους και η δημιουργία έτσι συνεργατικών δομών που θα λειτουργούν και πέρα από τη διάρκεια της γιορτής .
-Η Τοπική Γιορτή Αλληλεγγύης,Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στηρίζει τις ανταλλαγές προιόντων τόσο κατά τη διάρκεια της γιορτής όσο και τον υπόλοιπο χρόνο,ενισχύοντας την συμμετοχή των παραγωγών και των χειροτεχνών στα διάφορα δίκτυα ανταλλαγής προιόντων που έχουν ήδη δημιουργήθει σε πολλές πόλεις τις Ελλάδας.
Είναι σημαντικός για μας ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της γιορτής, σε μια εποχή που πολλοί νέοι άνθρωποι λόγω της εκτεταμένης ανεργίας και των απολύσεων κάνουν στροφή προς την καλλιέργεια ή τη χειροτεχνία.

Στη γιορτή αυτή βάζουμε τους ανθρώπους πάνω από το κέρδος, την κοινωνική απεύθυνση πάνω από τη θεσμική καταξίωση, τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες πάνω από τις εξουσιαστικές μεθοδεύσεις, την οικολογική παραγωγή και την οικολογική χειροτεχνία πάνω από τις νομοθεσίες σε σχέση με τις πιστοποιήσεις, τα μεταλλαγμένα και τους ντόπιους σπόρους.




Γιορτή Αλληλεγγύης, Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας

Η Γιορτή Αλληλεγγύης, Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας προέκυψε από το σπόρο των ετήσιων Πανελλαδικών Γιορτών Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, που κλείνουν φέτος 20 χρόνια παρουσίας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
 Στη γιορτή συμμετέχουν καλλιεργητές, μεταποιητές και χειροτέχνες που στηρίζουν έναν αγώνα ενάντια στις άψυχες πιστοποιήσεις , ενάντια στην παλιότερα πράσινη ανάπτυξη και τώρα ‘χρυσή΄.  στα μεταλλαγμένα και το μονοπώλιο των βιολογικών σπόρων και φαρμάκων από τις εταιρείες, στην  χρήση τοξικών υλικών, στις νομοθεσίες που υποβιβάζουν την πρωτογενή παραγωγή και μας αφαιρούν το δικαίωμα της αυτάρκειας.
Μέσα από τη γιορτή μεταφέρουμε τα μηνύματα για τη φυσική καλλιέργεια και τις εναλλακτικές μεθόδους λίπανσης και φυτοπροστασίας, για τη φύλαξη των σπόρων και την αναπαραγωγή τους. Τα μηνύματα ενός άλλου τρόπου ζωής που ρέει αρμονικά φυσικά και αλληλέγγυα δίνοντας έμφαση σε ιδέες στήριξης και συνεργασίας, της άμεσης σχέσης παραγωγού-καταναλωτή, της οργανικής σχέσης των ανθρωπων με την τροφή τους, της τοπικότητας των προϊόντων, της αυτάρκειας και της καθαρής ποιοτικής τροφής για όλους, προτάσσοντας την επανασύνδεση φύσης-κοινωνίας και την αποσύνδεση του δούναι και λαβείν από την σκληρή εμπορευματοποίηση των πάντων. 
Στη Γιορτή Αλληλεγγύης, Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε και να γνωρίσετε μια μεγάλη ποικιλία οικολογικών προϊόντων και χειροτεχνημάτων αποκτώντας άμεση σχέση με τους καλλιεργητές και τους χειροτέχνες που τα παράγουν.
Κατά τη διάρκεια της γιορτής μοιραζόμαστε τις γνώσεις, την εμπειρία, τις μεθόδους και τις συνταγές μας για έναν οικολογικό τρόπο ζωής κοντά στη φύση, με σεβασμό προς τους φυσικούς πόρους, με μια σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την άμεση διάθεση των προϊόντων, την ανταλλακτική οικονομία, τη συνεργασία σε όλους τους τομείς της καλλιέργειας και της χειροτεχνίας καθώς και με τις κινηματικές δράσεις ενάντια στα μεταλλεία χρυσού και σας καλούμε να προβληματιστείτε μαζί μας μέσα από ομιλίες και συζητήσεις πάνω στα σημαντικά οικολογικά ζητήματα.
Στη σημερινή εποχή της κρίσης και της ανεργίας σας προσκαλούμε σε μια συνάντηση γεμάτη με αισιόδοξα μηνύματα για  ένα φυσικό τρόπο ζωής που δεν είναι ουτοπικός.


πρόγραμμα 1ης γιορτής

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Δράσεις για μικρούς και …μεγάλους
Παρασκευή  18-10-13
10.00 Ξενάγηση στην έκθεση και στον κόσμο της φυσικής καλλιέργειας από τους ίδιους τους παραγωγούς. Μικρά σεμινάρια φυσικής καλλιέργειας και  οικολογικής  χειροτεχνίας σε ένα κυκλικό περίπατο. Ένα διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων, όπου απαντάμε σε όλες τις απορίες- για μικρούς και μεγάλους.    
11.00 Φτιάχνουμε σβώλους με σπόρους και φυτεύουμε στο πάρκο. Στηρίζουμε την φυσική καλλιέργεια στα πάρκα. ΠΕΡιαστικές ΚΑλλιέργειες.
17:00 Εργαστήριο κεραμικής, τεχνική μακαρόνι. Λιάνα Παπαλέξη.
18:00 Κατασκευή Αρχαίου παιχνιδιού Ίυγγα. Πέτερ Φέσνερ.
Σάββατο 19-10-13
11:30. Παίζουμε και μαθαίνουμε τους σπόρους. ΠΕΡΚΑ.
12:30 Κουκλοθέατρο
17:00 Μουσικοκινητικό παιχνίδι από το Μικρότοπο.
18.00 Δημιουργίες με felt. Αλέξάνδρα Πανταζίδου .
Κυριακή 20-10-13
11.30 Ζωγραφίζουμε τις γλάστρες μας και φυτεύουμε τα αρωματικά μας .Πέρκα
12:30 Εργαστήριο καλαθοπλεκτικής από βάτο. Τίνα Μακροπούλου.
13.30 Μαθαίνουμε τα άγρια ζώα.  Δράση για την άγρια ζωή.
17.00 Στήσιμο παιδικού λαχανόκηπου. ΠΕΡΚΑ
19:30 Καραγκιόζης

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 17-10-13
Προσέλευση παραγωγών.           
Προβολές-από το αρχείο γιορτών και σποτάκια  παρουσίασης παραγωγών.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-10-13
Συζητήσεις-Ομιλίες.                                                                                            
10:00 Παρουσίαση του Δικτύου Ανταλλαγής Προϊόντων και Υπηρεσιών  ΚΟΙΝΟ
11:00 Η λειτουργία του συστήματος   πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων. Χαρά Ζαμπράκα.
17.30  Συζήτηση για τα  μεταλλεία.
 SOS Κιλκίς - Επιτροπή Αγώνα Μ. Παναγιάς - Επιτροπή Αλληλεγγύης στους διωκόμενους της Χαλκιδικής.
Σεμινάρια-Εργαστήρια
12:00  Παρασκευή μηλόξυδου. Τολούδης Αχχιλέας.
13.00 Παρασκευή φυσικής οδοντόκρεμας χωρίς  φθόριο. Σέτα Ευβοίας.
17:00 Εργαστήριο παρασκευής σαπουνιού. Αργυρώ Λουκάκη.
18:00  Χρήσεις-παρασκευές, ευεργετικές ιδιότητες του λεμονιού. Κολεκτίβα Πετραλώνων ΤΟ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙ.
Συναυλίες
 20:00 Πλειάδες, Μουσικοί ταξιδευτές

ΣΑΒΒΑΤΟ 19-10-13
Συζητήσεις-Ομιλίες.
11:00 Φυσική Καλλιέργεια-Αυτάρκεια. Η απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Παναγιώτης Μανίκης.
16:00 Συζήτηση κατά της κατασκευής  και χωροθέτησης του  ΣΜΑ Ευκαρπίας.
17.30 Απευθείας διάθεση προϊόντων (Πρατήρια χωρίς μεσάζοντες ,ανταλλακτικά δίκτυα)
 ‘Κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία’.  Β. Αντύπας
19.00 Συζήτηση και προβολή.  Η χορτοφαγία ως  στάση ζωής
Vegan Thessaloniki, Χορτοφάγοι Θεσσαλονίκης
Σεμινάρια-Εργαστήρια
10.00 Εργαστήρι ψωμιού με προζύμι και ψήσιμο στο φούρνο. ΠΕΡΚΑ.
12.00 Μέθοδος Κηπουρού (καλλιέργεια οπωροκηπευτικών). Δημήτρης Κοκκάλας .
13.00 Καλλιέργεια σιτηρών. Κώστας Τσαντσάρης.
13:00 Κατασκευή ενεργειακής σόμπας. Νίκος Κασαστογιάννης (στο χώρο του σπορείου της ΠΕΡΚΑΣ).
17.00 Παρασκευή απλού τυριού .Χρήστος Αγγελοστογιάνης.
18:00 Μπόλιασμα δέντρων. Κωνσταντίνος Μαυροματάκης.
Συναυλίες
20:00 Melo db. Τοπικά μουσικά συγκροτήματα

ΚΥΡΙΑΚΗ 20-10-13
Συζητήσεις-Ομιλίες
12:00 Εμπειρίες Φυσικού τοκετού. σύλλογος  birth choices.
17:30 Τα πρώην στρατόπεδα μας ανήκουν. Πολιτιστικός Σύλλογος Παύλου Μελά, ΠΕΡΚΑ.
Σεμινάρια-Εργαστήρια
10:00 Καλλιέργεια οπωροκηπευτικών. Σταύρος Μιχαλούδης. 
11:00 Σεμινάριο πρώτων βοηθειών. Γιώργος Χατζόπουλος.
12:00 Επεξεργασία ξύλου ελιάς. Στάθης Σαλαμούρας.
13.00 Οικολογική μελισσοκομία για αρχάριους. Σταύρος Τσόλκας.
17:00 Εργαστήριο άζυμου ψωμιού. Βασιλική Κουλουριώτη ,Μελιγή.
18:00 Βότανα. Το φαρμακείο του χειμώνα. Μαρία Σκαρλή.
Συναυλίες
20:00 Ρεμπέτικα
Συλλογικότητες
1. Birth Choices Εγκυμονώ-Γεννώ-Επιλέγω - www.birthchoices.gr
2.Vegan Thessaloniki, Χορτοφάγοι Θεσσαλονίκης – Πτολεμαίων 29α, Θεσσαλονίκη – 6970056962 - http://vegan-thessaloniki.blogspot.gr/ http://www.facebook.com/groups/vegan.thessaloniki
3. SOS Κιλκίς – soskilkis@gmail.com – facebook.com/groups/soskilkis/
4. Αιγίλοπας – Άνω Λεχώνια Βόλου – 2428094558 - info@aegilops.gr -  www.aegilops.gr – Δίκτυο για την Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία
5. Αλλιώτικο Σχολείο – Θεσσαλονίκη - 6949332478 - alliotikosxoleio@yahoo.gr – Χειροποίητα παιχνίδια και αντικείμενα κυρίως για παιδιά
6. ΒΙΟ.ΜΕ.  – 2313031154 - viomesynergatiki@yahoo.gr – biom-metal.blogspot.gr – Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανικής Μεταλλευτικής
7. Δίκτυο 50 συλλόγων και φορέων κατά της κατασκευής και χωροθέτησης του   ΣΜΑ Ευκαρπίας - diktyo50@gmail.com - http://diktyo50.blogspot.gr/ 
8. Επιτροπή Αγώνα Μ. Παναγιάς – epitropiagonapanagias@gmail.com – epitropiagonapanagias.blogspot.gr
9. Επιτροπή Αλληλεγγύης στους διωκόμενους της Χαλκιδικής - Θεσσαλονίκη - solidaritynogold@gmail.com - http://solidaritynogold.blogspot.gr/
10. ΚΟΙΝΟ – Καλαμαριά, Βρυούλων 45 – 6972687555 - info@koino.com.gr - Δίκτυο Ανταλλαγής Προϊόντων και Υπηρεσιών
11. ΠερΚα, Περιαστικές καλλιέργειες – perka.org – Ομάδα αστικών και περιαστικών καλλιεργειών
12. ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο – proskalo.net – Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
13. ΣΠΑΜΕ, Συνεταιριστική ΠΑράκαμψη ΜΕσαζόντων – Θεσσαλονίκη, Μελενίκου 29 – 2315115029– info@spame.gr – Συνεργατικό, μη κερδοσκοπικό πρατήριο τροφίμων
14. Σπείρα Γης – Κατερίνη – 6972190976 - speiragis@gmail.com – Ενεργοί Μικροοργανισμοί
15. Δράση για την άγρια ζωή- Θεσσαλονίκη -  6979914852  http://drasi-agriazoi.gr/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου